DEM Parti'den Qers’te seçimin yenilenmesi talebiyle YSK’ye başvuru

Binlerce taşımalı seçmen yoluyla usulsüzlüklerin yapıldığı Qers’te seçimlerin iptali ve yenilenmesi için DEM Parti YSK’ye başvurdu.

YEREL SEÇİM

Halkların Eşitlik ve Demokratik Partisi (DEM Parti), “taşımalı seçmenlerle” halkın iradesinin gasp edildiği hile ve usulsüzlüklerin yaşandığı Qers’te seçimlerin yenilenmesi için 2 Nisan’da  İlçe Seçim Kurulu’na başvuruda bulundu. İlçe Seçim Kuruluna yapılan itiraz reddedilince dün İl Seçim Kurulu’na itiraz edildi.  Bu kez yapılan itiraz üzerinden 24 saat geçmeden İl Seçim Kurulu ret karar verdi. DEM Parti, Cumhuriyet Mahallesinde bulunan Atatürk Ortaokulu’ndaki 18, Fevzi Çakmak Mahallesinde kurulan 5 sandıkta taşıma oy kullanıldığı ve bu durum seçim sonuçlarını etki ettiği gerekçesiyle seçimin iptali ve yenilenmesi talebiyle bu defa Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) itirazda bulundu.  

3 BİN 842 ASKER VE POLİS OY KULLANDI

Resmi olmayan sonuçlara göre, Qers merkezde yapılan seçimlerde MHP 16 bin 384, DEM Parti ise 13 bin 120 oy aldı. İki parti arasındaki fark 3 bin 264 olurken, DEM Parti kentte 3 bin 842 asker ve polisin taşındığını tespit etti.

Cumhuriyet, Atatürk ve Fevzi Çakmak Ortaokulları’nda, dışarıdan getirilen asker ve polisler toplu olarak oy kullandı. Atatürk Ortaokulu’ndaki 1042 Nolu sandığa kayıtlı 120 seçmenden sadece biri dışında diğerlerinin başka kentlerin nüfusuna kayıtlı oldukları ortaya çıktı. 120 seçmenin 119’unun batı illerinde ikamet ettiği, bir kişinin ise Qers’in Qaxizman (Kağızman) ilçesine kayıtlı olduğu belirlendi.